Samen omgaan met kanker

Iedereen heeft behoefte aan een luisterend oor

Oriolus is dé ontmoetingsplek voor iedereen uit de regio Oost en Noord Achterhoek die met kanker in aanraking komt. Wij helpen de kwaliteit van leven te verbeteren van mensen die geraakt worden door kanker. Ook van naasten en nabestaanden, want kanker heb je niet alleen.

Je bent welkom in ons warme en gastvrije huis. Je vindt bij ons een luisterend oor, informatie, activiteiten, contact met lotgenoten en themabijeenkomsten. Alles kan en niets moet. Wat kunnen we voor jou betekenen?

Vind je het lastig om ‘zomaar’ binnen te komen lopen? Geef dit aan middels ons contactformulier. We nemen contact met je op.

ORGANISATIE

Oriolus, centrum voor leven met en na kanker, is een vrijwilligersorganisatie, zoals in de statuten staat beschreven. 
De naam Oriolus is de Latijnse naam voor de Wielewaal. Een zeldzame vogel welke voorkomt in de Achterhoek en symbool staat voor positieve energie en dat willen we de gasten graag meegeven.
vlnr: Gerard Dolfing, Ilse Saris, Nicole Nijmeijer-Haarman

Het bestuur is onbezoldigd en verantwoordelijk voor het beleid van Stichting Oriolus.
Deze bestaat uit de volgende bestuursleden:

Ilse Saris – voorzitter
Gerard Dolfing – penningmeester
Nicole Nijmeijer – Haarman – secretaris


De dagelijkse leiding is in handen van Desirée Heerdink & Kirsty Kruisselbrink, beiden ook verantwoordelijk voor de opstart van Oriolus.
Lees hier het de persoonlijke motivatie van Desirée en van Kirsty

IPSO Huis

Oriolus is een IPSO centrum. Dat betekent dat ons Centrum voor leven met en na kanker is aangesloten bij brancheorganisatie IPSO (Instellingen Psycho Sociale Oncologie).
Verdeeld over Nederland zijn er op 81 locaties Centra voor leven met en na kanker. Er werken ruim 4500 bevlogen vrijwilligers in de IPSO centra.

       Via IPSO krijgt ons centrum:

  • Toegang tot diverse trainings- en scholingsprogramma’s
  • Toegang tot de IPSO Academie
  • AVG-proof registratie van al onze relaties in de IPSO.community
  • Belangenbehartiging
  • Versterking van samenwerking tussen de Centra voor leven met en na kanker
  • Deelname aan het kwaliteitsprogramma

over KWF

Over KWF: Iedere Nederlander krijgt ooit te maken met kanker. De gevolgen zijn vaak overweldigend. Als je het zelf hebt. Maar ook als je iemand kent met de ziekte. Voor al die miljoenen mensen maken we al ruim 71 jaar het verschil.

We zetten ons in voor initiatieven die mensen verder helpen. Dat betekent niet alleen kanker bestrijden, maar we maken ons ook hard voor een beter leven met de ziekte. Of je nu kanker wilt voorkomen, net de diagnose hebt gehad, midden in de behandeling zit, of je afvraagt hoe het verder gaat. We zorgen voor initiatieven die mensen ondersteunen, zoals Centra voor leven met en na kanker en het platform kanker.nl. En we werken aan leven veranderend onderzoek waar patiënten snel wat aan hebben. Dat doen we gelukkig samen met duizenden anderen die zich inzetten voor het goede doel dat ons allemaal aangaat.

Oncologie Zorgnetwerk achterhoek

Oriolus maakt deel uit van het Oncologie Zorgnetwerk Achterhoek . In de Achterhoek zijn er verschillende lokale oncologie netwerken. De netwerken bestaan uit eerstelijns zorgprofessionals en hebben als doel de gehele ‘route van de patiënt’ te verbeteren, van ziekenhuis en oncologische revalidatie tot eerstelijnszorg, online hulp en ondersteunende nazorg.  Zo ontvangen patiënten de juiste zorg op de juiste plek, in de verschillende fasen tijdens en na ziekte.

Vrijwilligers

Onze vrijwilligers zijn het hart van het centrum voor leven met en na kanker, ze zijn de basis van Oriolus. Bij Oriolus ben je altijd welkom om je verhaal te delen tijdens een kop koffie of thee. De vrijwilligers bieden een luisterend oor. Zij zijn getraind om te luisteren, zo veel en vaak als je nodig hebt. Alleen, of samen met je naaste, kun je binnenlopen wanneer jij daaraan behoefte hebt. Onze gastvrouwen en gastheren zijn er voor jou, in alle vertrouwen kun je je verhaal bij hen kwijt. Ze kunnen informatie verstrekken en samen met jou kijken welke voorlichtingsbijeenkomsten of activiteiten bij je passen.

Om een gastvrije ontmoetingsplaats te zijn voor mensen met kanker en hun naasten zijn wij op zoek naar vrijwilligers. Als vrijwilliger kom je iets brengen (tijd en aandacht) maar ook zeker iets halen (persoonlijke groei en talenten ontwikkeling). Kom jij ons team versterken?
Voor de actuele vacatures klik hier