Samen omgaan met kanker

Iedereen heeft behoefte aan een luisterend oor

21-02-2023      Op 12 april start Jong Oriolus

Jong Oriolus is een veilige, warme plek voor kinderen die opgroeien in een omgeving waar kanker dichtbij is. Misschien is één van de (groot)ouders, broer of zus ziek (geweest). Of is het kind zelf ziek.

Kanker heb je niet alleen. Als er binnen het gezin of familie iemand kanker heeft, staat ook het leven van de kinderen op de kop. Hoe fijn is het dan als zij met andere kinderen die hetzelfde meemaken, af en toe leuke dingen kunnen doen? Deze kinderen begrijpen elkaar, met of zonder woorden.
Jong Oriolus is bedoeld om éven uit de situatie-met-kanker te stappen. Maandelijks vinden er verschillende activiteiten plaats. Samen met de kinderen maken we momenten waarop zij van alles beleven, ontdekken en leren.
Deze activiteiten worden begeleid door een vast team van volwassenen met een professionele achtergrond. “Jong Oriolus” is alleen bedoeld voor kinderen. Voor de volwassenen staat er op die momenten een gastheer of gastvrouw klaar met een lekkere kop koffie of thee.

Wil je meer informatie? Mail, bel of kom langs bij Oriolus.

09-01-2023      Wereldkankerdag – Oriolus bestaat 2 jaar

Oriolus organiseert een open dag in samenwerking met het Oncologie Zorgnetwerk Achterhoek. Er worden presentaties gegeven, gericht op het wegwijs maken van mensen met en na kanker in de zorg die er is. Daarnaast zijn er workshops.

Laat je verrassen en kom naar Oriolus om te ontmoeten, te ontdekken en te ondervinden!

Wees welkom op zaterdag 4 februari tussen 10.30 uur en 15.30 uur, ingang via buitenzijde aan de achterkant van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Volg de aangegeven route via bewegwijzering. Deze dag is Oriolus dus niet bereikbaar via de poligang in het ziekenhuis, wat tijdens reguliere openingstijden wel mogelijk is.

20-12-2022      Fijne Feestdagen

Rondom de feestdagen is Oriolus gesloten vanaf 26 december tot en met 2 januari.
Namens het gehele team van Oriolus wensen we je fijne feestdagen en een hartverwarmend 2023!
In het nieuwe jaar ben je vanaf dinsdag 3 januari vanaf 9.30 uur weer welkom!
12-10-2022      informatiemarkt Oost Gelre
 
Vrijwilligers van Oriolus waren op woensdag 12 oktober te vinden op de informatiemarkt voor vrijwilligers en professionals. 
De insteek van het sociaal team van de gemeente Oost Gelre om elkaar op een laagdrempelige en informele manier te ontmoeten, is uitstekend geslaagd. Wat een leuke middag!

21-07-2022     Oriolus is in de zomer open!

Echter in de bouwvakvakantie met aangepaste openingstijden.
In week 30, 31, 32 (25 juli t/m 12 augustus) is Oriolus 2 ochtenden open voor vrije inloop, een kop koffie of thee, luisterend oor, gesprek, het lenen van een boek, informatie, etc.
Namelijk op maandag- en donderdagochtend tussen 9.30 uur en 12.30 uur.
Wees welkom!
Buiten de bouwvakvakantie gelden de reguliere openingstijden:
maandag- en dinsdagochtend tussen 9.30 uur en 12.30 uur
donderdag tussen 9.30 uur en 15.30 uur

28-06-2022      Boekpresentatie “Nicks reis naar genezing”

Op woensdagavond 6 juli organiseert Oriolus een boekpresentatie gegeven door Nick Wassink.
Nick, uit Aalten, kreeg op 21-jarige leeftijd de diagnose teelbalkanker en schreef zijn eigen boek ‘Nicks reis naar genezing’.
Hij heeft het boek geschreven om zijn verhaal te vertellen, om mensen te inspireren en te helpen. Zijn leven vóór de ziekte, de gesprekken met de artsen, de onderzoeken en de uiteindelijke diagnose. Maar ook het fysieke en mentale gevecht, de nasleep en zijn gedachten. Alles komt aan bod in dit 300 pagina’s makkelijk leesbare boek.
Wil je bij deze boekpresentatie aanwezig zijn? Meld je aan door een mail te sturen naar lezing@oriolus-achterhoek.nl 

28-05-2022      Roparun door SKB en Oriolus
Op zaterdag 4 juni komt de Roparun door het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) en Oriolus in Winterswijk. De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 km waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om geld op te halen voor mensen geraakt door kanker. Het Winterswijkse team 100% Running Winterswijk neemt voor de zesde keer deel aan de Roparun. Dankzij hen hebben het SKB en Oriolus de afgelopen jaren schenkingen ontvangen voor de aanschaf van waardevolle middelen voor kankerpatiënten en hun naasten. Voor het gehele artikel klik HIER

03-05-2022    Nieuwe activiteiten bij Oriolus

De activiteiten van Oriolus, centrum voor leven met en na kanker, worden goed bezocht en zeer gewaardeerd door de gasten. De agenda zit vrijwel iedere maand volgeboekt. Heel fijn om op deze manier bij te kunnen dragen aan o.a. rust, ontspanning en een fijner gevoel. De activiteiten bij Oriolus zijn onlangs uitgebreid om zo een breder aanbod te kunnen bieden.

Lotgenotenbijeenkomsten
Ervaringen uitwisselen met mensen die zelf ook kanker hebben (gehad) kan erg waardevol zijn. Zij kunnen je tips geven over omgaan met kanker en herstel van kanker. Wat heeft hen geholpen? Vanuit de borstkankervereniging Nederland en vanuit de prostaatkankervereniging worden er bijeenkomsten georganiseerd bij Oriolus welke met enige regelmaat zullen plaatsvinden.

Ontspanning
Een activiteit welke bijdraagt aan een stuk rust is Reiki. Met Reiki wordt het zelfhelend vermogen gestimuleerd, harmonie tussen lichaam en geest wordt hersteld, heft blokkades op en bevordert volledige ontspanning.
Ook kun je zingen bij Oriolus. Samen zingen maakt blij, het verbindt, geeft kracht, troost, energie maar bovenal heel veel plezier. Of je nu voor het eerst zingt en denkt dit niet te kunnen of je bent een ervaren zanger, iedereen is welkom! Het is juist een verrassing als je dacht niet te kunnen zingen en opeens met een glimlach staat te galmen.
In mei is de eerste workshop SoulCollage®, een leuke en ontspannende workshop waarbij het denken even stil mag worden gezet en er meer verbinding komt met gevoel en creativiteit. 

13-02-2022     Stampen voor Oriolus
Wauw, wat was het ‘Stampen voor Oriolus’ een fantastische dag!
Perfect weer, mooie wandelroutes en heerlijke stamppotten.
Deelnemers, vrijwilligers, en  sponsoren Petra & Gerard van De Tafel van Heerlijk, Dute, Arnold Daals en Plus Bruggers ontzettend bedankt!
 

04-02-2022      Oriolus 1 jaar – Wereldkankerdag

Rondom wereldkankerdag hebben de vrijwilligers van Oriolus doorgeef-rozen en zakjes met zonnebloemzaadjes uitgedeeld om aandacht te vragen voor de impact van kanker. Een roos om te houden of door te geven aan iemand om diegene een hart onder de riem te steken. Kanker raakt ons namelijk allemaal. Als (ex-)patiënt, naaste of nabestaande. Door dit gebaar laat Oriolus weten dat je er niet alleen voor staat.

Oriolus had graag de deuren voor iedereen geopend, maar dat is tijdens de coronapandemie niet wenselijk. Vandaar dat er een mooi idee ontstond voor het opnemen van een Oriolus Podcast serie. Vandaag  – 4 februari – komt de eerste online te staan, waarna de tweede gauw zal volgen. Deze podcast is te vinden via Spotify en via de volgende link: Podcast Oriolus

Heb je thuis of op het werk nog lege cartridges liggen of is je printerinkt bijna op? Deze kunnen geld waard zijn! De vergoedingen voor je lege cartridges kun je via het recycling programma van 123inkt.nl doneren aan Inloophuis Oriolus.
De cartridges worden op milieuvriendelijke wijze gerecycled, zodat je direct bijdraagt aan een beter milieu. Het opsturen van cartridges (zowel afkomstig van 123inkt.nl als van andere verkooppunten) kun je geheel gratis doen.
Voor meer info kijk op:

23-10-2021      Oriolus stempels


Een paar weken geleden kwamen we in contact met Skuur, een jong bedrijf uit Groenlo. Oriolus was op zoek naar stempels van het logo en Skuur bleek dit te kunnen maken. Bedankt voor de snelle service Skuur. De boeken uit de infotheek zijn nu allemaal voorzien van een mooi, groen Oriolus logo!

Oriolus Archief Publicaties:

29-06-2021     Evelien brengt geluk naar Oriolus

Op dinsdag 29 juni bracht Evelien van der Werff een bezoek aan Oriolus. Na een warm welkom heeft Evelien de infotheek geopend, haar boek “Dit boek brengt geluk” overhandigd en is ze in gesprek gegaan met bestuur, vrijwilligers, coördinatoren van Oriolus en leden van het Oncologie Netwerk Oost Achterhoek over oncologische nazorg.
RTV Slingeland zorgde voor een mooie reportage: Evelien van der Werff komt langs het Oriolus in Winterswijk – YouTube
En in het Achterhoeks Nieuws een leuk artikel: Sportieve ondersteuning voor inloophuis Oriolus in Winterswijk (achterhoeknieuwswinterswijk.nl)

14-02-2021      Interview RTV Slingeland

Ter ere van de opening van Oriolus zijn Desirée & Kirsty, coördinatoren van Oriolus, geïnterviewd door Cindy Geurkink van RTV Slingeland. Het interview is terug te zien via de volgende link:

Oriolus – YouTube

04-02-2021      Opening Oriolus

Na 3 jaar van voorbereidingen openen wij vandaag vol trots, op Wereldkankerdag, de deuren van inloophuis Oriolus. Een warme en veilige plek voor een luisterend oor, om je hart te luchten, voor een goed gesprek, vragen en informatie. Speciaal voor de opening laten wij u middels deze film kennismaken met Oriolus.

Opening Oriolus 04-02-2021 – YouTube

Bestuur, vrijwilligers & coördinatoren Oriolus

23-01-2021      Vrijwillige klussers 
Op 4 februari gaat Oriolus – online- open.
Ondertussen wordt er hard gewerkt om van de locatie een mooie en fijne plek te maken. Vele handen maken licht werk! In kleine groepjes steken diverse vrijwilligers hun handen uit de mouwen. Hartverwarmend is de steun vanuit de Horeca Winterswijk. In deze moeilijke periode voor de Horeca, steken ze belangeloos de handen uit de mouwen voor Oriolus. Geweldig! 

Horeco Winterswijk helpt Oriolus (achterhoeknieuwswinterswijk.nl)

03-01-2021      Het nieuwe SKB patiëntmagazine is uit!

Met daarin aandacht voor Oriolus en de mammacarepolikliniek. Het magazine is gratis op te halen in het SKB en online te lezen via de volgende link: Het nieuwe patiëntmagazine is uit! | SKB Winterswijk