Samen omgaan met kanker

Iedereen heeft behoefte aan een luisterend oor

Inloopfunctie

Je kunt gedurende je hele ziekteproces én daarna terecht bij Oriolus. In onze gezellige huiskamer bieden onze gastvrouwen en gastheren een luisterend oor,  bij een kopje koffie of thee. Zij zijn er voor jou; in alle vertrouwen kun je je verhaal bij hen kwijt. Ze kunnen informatie verstrekken en samen met jou kijken welke voorlichtingsbijeenkomsten of activiteiten bij je passen.

Informatie & Voorlichting

De diagnose kanker zet je leven op zijn kop. Weten dat je kanker hebt, heeft veel impact, ook op je naasten. In het ziekenhuis zorgen de professionals voor alle medische begeleiding van ziekte, behandeling en herstel. Bij Oriolus geven we aanvullend informatie en voorlichting. In de infotheek staan boeken welke je kunt lenen en folders welke je mee mag nemen.

Door het jaar heen organiseren we themabijeenkomsten over een specifiek kanker gerelateerd onderwerp. Goed begrijpen wat de gevolgen van kanker zijn en hoe jij daarmee kunt omgaan, helpen je de regie op je leven te hervinden. Naasten, zoals partner, kinderen, ouders, vrienden,  collega’s en mantelzorgers, zijn belangrijk. Hoe beter zij begrijpen wat er speelt, hoe beter zij jou kunnen steunen. Daarom zijn ook zij van harte welkom bij de voorlichtingsbijeenkomsten.

Lotgenotencontact

Ervaringen uitwisselen met mensen die zelf ook kanker hebben (gehad) kan erg waardevol zijn. Zij kunnen je tips geven over omgaan met kanker en herstel van kanker. Wat heeft hen geholpen. Bij Oriolus kun je lotgenoten treffen in onze huiselijke omgeving, zonder verwijzing en zonder afspraak. Er worden lotgenotenbijeenkomsten georganiseerd o.a. lotgenoten borstkanker, lotgenoten prostaatkanker, mannenbijeenkomst, jongvolwassen en kanker, Jong Oriolus.
Je kunt bij Oriolus binnenlopen om bij een kopje koffie of thee je verhaal te doen of deel te nemen aan één van onze activiteiten. Wil je liever een 1-op-1 gesprek of activiteit? Informeer naar de mogelijkheden. Voor de meeste activiteiten zal een kleine bijdrage worden gevraagd. Verderop deze pagina kun je zien welke activiteiten plaatsvinden bij Oriolus en in de agenda kun je zien wanneer de activiteiten plaatsvinden. 

Podcast Oriolus

Tijdens de coronapandemie ontstond het idee om een podcastserie te starten met als rode draad: “Hoe kun je grip krijgen op jezelf in een periode waarin je grip verliest”.  In iedere aflevering wordt er met de betreffende gastspreker o.a. ingegaan op deze vraag en wat leidt tot een waardevol gesprek.
Klik op de volgende link om de podcast te luisteren: Podcast Oriolus 
Tevens is deze podcast te vinden via Spotify.

Activiteiten

Acupunctuur kan ondersteunend zijn zowel voor mensen met de diagnose kanker als hun naasten. Dit kan tijdens de behandeling en ook daarna. Acupunctuur kan helpen om opnieuw de balans te vinden, o.a. in de omgang met angsten en onzekerheden, maar ook (daar waar mogelijk) de gevolgen van de behandeling te verminderen of te herstellen.

Er is veel meer mogelijk dan je denkt! 

Warme groet 
Jeannette Harbers (oncologisch acupuncturist)  

Muziek en beweging hebben beide een therapeutische waarde. Ze kunnen bijdragen aan het verminderen van spanning en stress. Door dans kan zowel lichaamsbeeld als zelfbeeld worden verbeterd en vervelende gebeurtenissen worden beter verwerkt. 

We gaan op zoek naar welke manier van bewegen op muziek het beste bij jou past. Tijdens het dansen op gevarieerde muziek bevorderen we welzijn van lichaam en geest. Het is zowel ontspanning als inspanning en waarbij we gebruik maken van mindfulness, yoga, psychomotoriek en ademhalingstechnieken. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon erg leuk om te doen!

Energetische therapie kan ondersteunen, troost bieden en helpen bij het leren omgaan met bijvoorbeeld een diagnose kanker.

Door alles wat leeft stroomt levensenergie. Er zijn verschillende oorzaken waardoor energiebanen geblokkeerd of zelfs verstopt kunnen raken.  Als je ergens pijn voelt of je ziek voelt, ben je zelf al geneigd je handen precies daar te leggen waar de meeste energie nodig is.

Energetische therapie is een hele zachte vorm van therapie, waarbij met de handen van de therapeut zachte aanrakingen worden gedaan of strijkende bewegingen worden gemaakt. Het heft blokkades op, haalt overtollige energie weg en voegt energie toe daar waar het nodig is. De energie kan weer vrij stromen en het lichaam komt weer in balans.

Het is écht een uurtje voor jezelf, om te ontspannen, te ervaren hoe je tot rust en tot je gevoel komt.

Energetische therapie bij Oriolus wordt verzorgt door Annemiek Mennink en Karen Stroes.

Schilderen door je hart en handen te volgen

Bij intuïtief schilderen gaat het om het proces van vrij werken. Een stukje van binnen naar buiten brengen. Niet in je hoofd gaan zitten maar los komen van het denken en rust vinden in je hoofd.

In het vrije werken sta je de creatieve stroom in jezelf toe. Het gaat hierbij niet om artistiek zijn maar om authentiek zijn. Loslaten…maar nog beter: anders vasthouden! Jezelf de ruimte geven om het niet goed te hoeven doen. Intuïtief schilderen is een vorm van schilderen waarbij het niet gaat over het eindresultaat.

Door het doek eerst helemaal nat te maken, ga je de eerste verbinding aan en laat je de controle los. Door hierna te spelen met verf en kleur laat je het gewoon gebeuren….  Je mag weer genieten als een kind en verdwijnen in het moment! Met kwasten, je handen, paletmes, alles met wat er voor handen is en je wilt gebruiken. Verkennen en ontdekken, daar gaat het om!

Wanneer jijzelf of als naaste te horen krijgt dat het kanker is, kom je in een soort rollercoaster terecht. Ook na verloop van tijd kunnen allerlei gedachten in je hoofd gaan rondtollen en kan de onzekerheid je aanvliegen. Mindfulness is met mildheid je aandacht richten op wat je in je lichaam ervaart of op wat je waarneemt in je omgeving. Niet alleen de aangename dingen, maar ook het onaangename op te merken en te erkennen. Dat klinkt tegenstrijdig, maar juist daardoor kun je tot rust komen en kan wat er in je leven gebeurt een plek krijgen. Hoe zwaar het leven met kanker ook is, mindfulness geeft je de mogelijkheid de stress die je ervaart te beperken en je leven binnen je cirkel van mogelijkheden zo goed mogelijk vorm te geven.

Reiki staat voor het ontvangen, benutten en doorgeven van universele levensenergie.
Het zelfhelend vermogen wordt gestimuleerd, harmonie tussen lichaam en geest wordt hersteld, heft blokkades op en bevordert volledige ontspanning. Na een behandeling voelt men zich wel vaak en stuk rustiger en meer ontspannen. Er kunnen emoties naar boven komen, zoals blijheid, verdriet, boosheid. Alles wat je voelt is goed.
Na de behandeling is er altijd de mogelijkheid voor een gesprek met een kopje koffie/thee.

Hoe ziet een behandeling eruit?
Je gaat in je kleding op de behandeltafel liggen. Dan word je lichaam zacht aangeraakt met de handen. Eerst op voorzijde van je lichaam. Na 30 minuten draai je op de buik en wordt de achterzijde behandeld. Wanneer buikligging niet mogelijk is wordt er een andere, zo comfortabel mogelijke, houding gezocht.
De behandeling duurt 60 minuten.

SoulCollage® is een eenvoudig, creatief en krachtige proces, waarbij je contact maakt en luistert naar je innerlijke stem. We werken intuïtief of met een speciaal thema.

Het denken mag je even stil zetten om je te verbinden met je gevoel en je creativiteit.
Je begint met het intuïtief verzamelen van afbeeldingen. Dan knip of scheur je de afbeeldingen en maak je er een eigen compositie van. Als het voor jouw gevoel klopt, plak je ze op een kaart.
Dan stap je denkbeeldig in de kaart, opent al je zintuigen en laat de kaart spreken.
Je benoemt alles wat er in je opkomt. Elke kaart die je maakt laat een stukje van jouw innerlijk zien. Het is een proces wat je kan raken, je inzichten of antwoorden kan geven, je kan laten verwonderen. Je hebt geen ervaring nodig om mee te doen en het is vooral heel leuk en ontspannend om te doen.

Voetreflextherapie is een effectieve voetmassage die invloed heeft op zowel het lichaam, de geest en de ziel.

Op de voet bevinden zich punten ( reflexzones) die in verbinding staan met organen, klieren, zenuwen, botten en weefsels in het hele lichaam. Het masseren van deze punten op de voet werkt stimulerend en geeft in de lichaamsdelen die ermee verbonden zijn, een betere doorbloeding en afvoer van afvalstoffen.

Voetreflexmassage biedt geen genezing van kanker, maar er is wel uit onderzoek gebleken dat de ontspanning die het met zich meebrengt, pijn, angst en bijwerkingen verminderen en dat mensen er beter door slapen.

Bij Oriolus kunt u kennismaken met deze therapievorm middels een korte voetreflexmassage (20-30 minuten) die gericht is op totale ontspanning. 


Na de diagnose kanker is sporten waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt en heb je andere dingen aan je hoofd, maar een goede conditie is belangrijk tijdens en na de behandeling.

Onderzoek heeft aangetoond dat bewegen tijdens of na de behandeling van kanker een belangrijke bijdrage kan leveren aan het herstel. Teveel rusten is niet goed. Door lichamelijk actief te blijven, uiteraard binnen de grenzen van je mogelijkheden, ervaar je wat je nog wel kunt en krijg je geleidelijk aan meer conditie.

Daarnaast is wandelen in groepsverband motiverend en je doet sociale contacten op met lotgenoten. Wandelen in de natuur geeft rust en door je ledematen en zintuigen bewust te gebruiken kan je even uit je hoofd komen en het piekeren verminderen.
De wandelingen vinden plaats onder professionele begeleiding.

Yoga bij Oriolus is een rustige, zachte yoga waarbij het bindweefsel en de gewrichten geoefend worden om meer ruimte te krijgen en de energiestroom op gang te brengen. Spanningen die vrijkomen uit diepere lagen kunnen bij klachten een verlichting of verzachting brengen.
Yoga bij Oriolus kan ruimte geven in je lijf, je hoofd en in je hart en kan uiteindelijk zorgen voor een sterker lichaam, zowel fysiek, mentaal en emotioneel.
Je hoeft niet lenig te zijn, ieder lichaam is anders. We maken gebruik van ondersteuning bijvoorbeeld door kussens om de juiste ondersteuning te bieden. Het allerbelangrijkste is dat het gewoon superfijn is om te doen! Niets moet, het gaat er vooral om dat jij mag doen wat binnen je mogelijkheden ligt.

Samen zingen maakt blij, het verbindt, geeft kracht, troost, energie maar bovenal heel veel plezier. Het zorgt bovendien voor een gevoel van saamhorigheid en steun. Door te zingen kan een kracht ontstaan, die bij de verwerking helpt en het terugvinden van een nieuwe balans.

Plezier in het zingen staat voorop! Om deel te nemen is geen zangervaring nodig. Of je nu voor het eerst zingt en denkt dit niet te kunnen of je bent een ervaren zanger, iedereen is welkom. Het is juist een verrassing als je dacht niet te kunnen zingen en opeens met een glimlach staat te galmen.